Moja mama me nenehno preganja s higieno, po njeno bi se mogla umivati vsakih 5 minut. Ali ima prav? (14)

Moja mama me nenehno preganja s higieno, po njeno bi se mogla umivati vsakih 5 minut. Ali ima prav?

Odnos do našega telesa je ključnega pomena, zato sta pravilna nega in higiena pomemben korak do dobrega počutje osebe, tako fizičnega  kot psihičnega. V puberteti in adolescenci je prav osebna higiena velikokrat kamen spotike med materjo in hčerjo.   Tukaj je nekaj pravil, ki vam lahko pomagajo najti pravo ravnovesje in pravo motivacijo pri negi in higieni vašega telesa.

1 – Skrb za telo in redna osebna higiena sta temelj osnovne vzgoje ter znak spoštovanja sebe in drugih.

2 – Zdrav način življenja z ustrezno prehrano, omejenim pitjem alkohola, brez kajenja in dovolj spanca ščiti telo in ohranja zdravje in lepoto. Nima smisla, da se urejamo in parfumiramo, če je naše telo prepojeno z dimom in alkoholom, hkrati pa nas pesti pomanjkanje spanca ter se neustrezno prehranjujemo.

3 – Vsakodnevno tuširanje ali kopanje, skrb za nohte in lase, natančno ščetkanje zob in ustrezna čistoča so pokazatelji zdravega odnosa do lastnega telesa in čustvenega ravnovesja.

4 – Redno gibanje nas spravi v dobro voljo, sprosti negativno energijo, izboljša fizično formo ter ohranja primerno telesno težo. Poleg tega uravnava tudi nivo adrenalina ter zmanjšuje neprijeten vonj, do katerega pride ob povišanju hormona stresa v krvi. Kadar nas je strah ali če smo živčni in pod stresom, stresni hormoni, ki jih vsebujejo žleze znojnice in lojnice, povišajo našo razdražljivost in vzkipljivost.

5 – Tuširanje po športni aktivnosti z uporabo ustreznih klinično testiranih mil s primerno pH-vrednostjo dopolnjuje temelje za dobro vsakodnevno počutje.

6 – Primerna higiena in ustrezna količina hranilnih snovi v koži nam pomaga do dobre telesne samopodobe.

7 – Uporaba parfuma ali dezodoranta dopolnjuje in ne nadomešča primerne, vsakodnevne osebne higiene.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)