Katere so mehanske kontracepcijske metode? (7)

Katere so mehanske kontracepcijske metode?

Mehanske metode kontracepcije so metode, ki mehansko preprečijo oploditev jajčeca s spermo.

  1. Moški kondom je tanka elastična membrana iz lateksa ali gume in predstavlja mehansko prepreko, ki preprečuje vstop sperme v nožnico. Navlečemo ga na penis v erekciji, tj. pred samim spolnim odnosom. Posebej pozorni moramo biti, da je dobro nameščen ter da se pri odstranitvi penisa iz nožnice ne sname, saj bi lahko v njej ostal. Poleg tega lahko tudi poči ali omeji stopnjo občutka pri moških. Lahko privede do alergijskih reakcij na lateks. Kondom učinkovito varuje tudi pred okužbami s spolno prenosljivimi boleznimi: poleg okožbe z virusom HIV se lahko okužimo tudi s sifilisom in gonorejo, herpesom in virusom HPV (pri tej okužbi je treba poudariti, da obstaja cepljenje, ki okužbo preprečuje).
  2. Naslednje sredstvo je ženski kondom, ki je zelo tanek, vendar bolj odporen kot lateks, iz katerega je narejen moški kondom. Z njim se lahko zaščitijo ženske, ki se želijo obvarovati predvsem okužbe z virusom HIV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. V prodaji je v različnih evropskih državah. V nožnico ga vstavimo pred penetracijo. Zelo pomembno, je da ga pravilno uporabljamo pri vsakem spolnem odnosu. 
  3. Naslednja možnost je diafragma, polkrožna guma, ki zapre maternični vrat. Po navadi jo uporabljamo v kombinaciji s kremo ali spermicidno peno. V nožnico jo vstavimo malo pred spolnim odnosom, odstranimo pa jo lahko šele po 6–8 urah. Ker mora popolnoma prekriti maternični vrat, mere zanjo vzame zdravnik, ki mora žensko tudi poučiti o sami namestitvi.
  4. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. Vstavimo jo v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist. Spirala zahteva dobro higieno tako ženske kot njenega partnerja, saj se le tako lahko izognemo vnetju genitalij, ki lahko nepopravljivo vpliva na plodnost ženske. Obstajajo spirale, ki vsebujejo progesteron: le-te, poleg kontracepcijskega učinka, pri močnejših menstruacijah učinkujejo tudi terapevtsko.
  5. Spirala ali IUD (Intra Uterine Device = maternični pripomoček) je naprava iz plastike in kovine, ki meri od 20 do 35 milimetrov. Vstavimo ga v maternico, s čimer preprečimo ugnezdenje oplojenega jajčeca. Spiralo, ki se najbolje prilega maternici, mora izbrati ginekolog, ki poskrbi tudi za njeno namestitev. Vrvica, ki je pritrjena na spodnji del pripomočka (z njo napravo tudi odstranimo), ostane v zgornjem delu nožnice; pripomoček pa lahko odstrani le specialist. 5.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)