Katere so hormonske kontracepcijske metode? (5)

Katere so hormonske kontracepcijske metode?

Te metode so najbolj učinkovite, pogosto pa jih uporabljamo tudi v terapevtske namene, na primer pri morebitnem nerednem menstrualnem ciklu. Ginekolog pri vsaki ženski posebej opredeli obstoj morebitnih stranskih učinkov. Hormonske kontracepcijske metode imajo tudi zaščitno funkcijo, saj ščitijo pred različnimi benignimi in malignimi ginekološkimi boleznimi. Trenutno obstajajo različni načini hormonske kontracepcije:

  1. Kontracepcijske tablete vsebujejo dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron), ki jih hipofiza (žleza v možganih) prepozna in kateri ti hormoni posredujejo sporočilo, naj ne sproži faze ovulacije jajčnikov (le-ti tako počivajo). Kontracepcijske tablete poleg tega spreminjajo tudi sluz, ki jo proizvaja maternični vrat, s čimer preprečujejo prehod spermijev v maternico. Vse zdrave ženske v plodnih letih lahko jemljejo tablete, vendar pa se morajo pri jemanju držati navodil in opozoril, ki jim jih da ginekolog, hkrati pa morajo opravljati tudi redne ginekološke preglede. V času 1–3 mesecev po prenehanju jemanja ženska postane ponovno plodna.
  2. Mini tableta je sestavljena le iz progesterona in ima zato tudi manjšo kontracepcijsko učinkovitost, saj ne preprečuje ovulacije, temveč vpliva na njeno aktivnost z učinkovanjem predvsem na sluz materničnega vratu, tako da le-ta preprečuje prehod spermijev. Ta metoda kontracepcije je manj razširjena, še posebej zaradi težav, ki se včasih pojavljajo z vzpostavitvijo normalne sluzi materničnega vratu, ter krvavih izcedkov med menstruacijskimi cikli, ki jih ta vrsta tablet lahko povzroči.
  3. Kontracepcijski obliž: Že nekaj let pa je v prodaji nov izdelek, ki v primerjavi s svojimi predhodniki omogoča večjo učinkovitost kot "klasična" kontracepcijska tabletka, saj ustavi ovulacijo, zaradi česar bi lahko bila v nekaterih situacijah (npr. pri dojenju, ipd.) uporaba kontracepcijskega sredstva ponovno sprejemljiva. Gre za kontracepcijski obliž (hormonska kontracepcija, ki deluje s prenosom preko kože), ki zahteva dnevno uporabo. Tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje enako kot tableta, s tem da ustavlja ovulacijo. Učinkovitost kontracepcijskega obliža je enaka učinkovitosti kontracepcijskih tablet. Njegov izgled je enak običajnemu obližu. Je prozoren, manjših oblik, namestimo pa ga enkrat na teden, in sicer za 3 tedne v mesecu. Uporaba ni peroralna, kar predstavlja prednost pri morebitnih želodčno-črevesnih težavah (bruhanje, diareja), z metaboličnega vidika pa ima prednost, ker pospešuje metabolizem v jetrih. Po prenehanju uporabe tega kontracepcijskega sredstva ženske hitro postanejo spet plodne.
  4. Vaginalni obroček (hormonska kontracepcija z delovanjem preko nožnice), ki tako kot kontracepcijske tablete vsebuje dve vrsti hormonov (estrogen in progesteron) in učinkuje tako, da preprečuje ovulacijo. Je prozorne barve in nastavljiv. Ženska si ga vstavi v nožnico sama. Tudi odstrani ga sama, in sicer enkrat mesečno. Vstavitev zahteva dobro poznavanje lastnega telesa. Tudi učinkovitost vaginalnega obročka je enako zanesljiva kot učinkovitost kontracepcijske tablete.
  5. Jutranja tableta, hormonsko kontracepcijsko sredstvo, ki ga lahko uporabimo v roku 72 ur po spolnem odnosu, pri katerem je prišlo do izpusta semenske tekočine v nožnico. Je metoda, ki se je poslužujemo le v izrednih primerih in ni običajno kontracepcijsko sredstvo. Predpišemo jo lahko tudi mladoletnim, vendar to lahko stori le osebni zdravnik.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)