Izsušenost vulve je enaka kot izsušenost nožnice? (17)

Izsušenost vulve je enaka kot izsušenost nožnice?

Izsušenost vulve zajema izsušenost zunanjih ženskih genitalij (medtem ko se  vaginalna  navezuje na notranje spolne organe) in ima dve glavni vrsti vzrokov:

– biološke vzroke: le-ti so povezani s staranjem genitalij, prehodom v menopavzo in nižjo vsebnostjo hormonov estrogena in testosterona. Hudo obliko izsušenosti povzroča posebna bolezen, imenovana "lichen sclerosus";

–  vzroke, povezane z načinom življenja: večkrat dnevna uporaba agresivnih mil, ki poškodujejo kožo in sluznico vulve ter mikroskopsko plast, ki organ pokriva ter skrbi za njegovo (primerno) vlažnost. Ta hidrolipidna  membrana je sestavljena iz plasti loja, ki jo izločajo žleze lojnice. T. i. prizadevna higiena in/ali higiena z izdelki, ki ne upoštevajo zapletenosti te mikroskopske in občutljive strukture in njene pH-vrednosti, so eden izmed glavnih vzrokov za neprijeten in agresiven občutek izsušenosti. Kadar povrhnjica vulve nima žive "prepreke", ki bi jo varovala pred zunanjimi dejavniki, se poveča njena dovzetnost za vnetja, alergije in okužbe.

Odgovor pripravil A.GI.CO. (Združenje italijanskih ginekologov svetovalcev)